Media


Brandbom in Erpe-Mere

In 1943 was Paul Cautaert getuige van de inslag van een vliegtuigbom in Erpe-Mere, die blijkbaar de grond was ingedrongen zonder te ontploffen. Daarom voerde Bom-Be op vraag van de gemeente een detectie uit op de plek die de kwieke tachtiger ons aanwees. Analyse van onze meetdata bevestigde zijn verhaal, dus benaderden we gedetecteerde anomalie. Het was een 30 lbs brandbom, gelost door een Britse bommenwerper die waarschijnlijk in nood verkeerde. Het projectiel drong meer dan een meter de bodem in en brandde daar op, zodat we enkel de mantel vonden. TV Oost maakte een fijne reportage over deze vondst.

Explosievenonderzoek – oppervlaktedetectie / benaderen magnetometrie


West-Vlaamse oorlogsgeheimen

Bom-Be begeleidde de archeologische opgravingen voorafgaand aan de uitbreiding van bedrijvenzone Kaaskerke in Diksmuide. Naast 2 batterijen van 'Livens projectors' werden daar ook de stoffelijke resten van 1 Franse en 3 Belgische vermiste soldaten gevonden. Deze vondst kwam aan bod in het VRT-journaal en in een artikel op deredactie.be. Meer uitleg over over de Livens projector en over het project vindt u hier.


Opsporing WOII Bommenwerper

Bom-Be hielp Planehunters, Bahaat en de Gemeente Glabbeek bij de opsporing van een Lancaster bommenwerper die neerstortte tijdens de Tweede Wereldoorlog. De VRT en ROB TV brachten al verslag uit over onze detectie in augustus 2016. In November vonden de opgravingen plaats, meer info daarover op onze projectenpagina


Detectie in de straten van Melle

Bom-Be was in 2015 aan de slag in de straten van Melle. De nieuwsuitzendingen van VTM en AVS brachten verslag uit over deze detectie . 


Documentaire over 'oorlogsvervuiling'

Arte maakte een reportage over de dodelijke oorlogserfenis die in onze bodems schuilgaat. Helemaal onze dada, en spek naar de bek van onze historicus Cynrik De Decker, die in deze reportage uitgebreid geïnterviewd wordt (Duitse versie).


Vernietigen van brandbommen in Bree

Op vraag van de Stad Bree voerden we een multisonde oppervlaktedetectie uit op 280.000 m² weiland waar een industriezone gepland was. Bij het benaderen van de gedetecteerde verdachte objecten in april 2015 troffen we er nog twee Engelse 30 lbs brandbommen aan. Toen we onze vondst meldden bij de DOVO besloten ze om de bommen ter plekke te vernietigen. Klik hier om te zien hoe dit in z'n werk ging. Meer uitleg over het project in kwestie vind je via deze link.


Vliegtuigbom in Lokeren

Op 10 september 2014 vonden we een vliegtuigbom in de buurt van Lokeren. Bekijk de nieuwsitems op TV OOST en op VTM, lees meer uitleg op onze website, of bekijk foto's met uitleg op onze Facebook-pagina (inloggen niet nodig).


Houwitser in actie

In april van 2014 troffen onze experts een 130-kilo zware Britse 9,2" Houwitsergranaat aan, op een werf in Beselare. Deze werd afgevuurd op de Duitse Flandern I-Stellung. Deze korte video toont hoe dit in z’n werk ging.


Publiek geheim: Aeropuerto Urano

Onze collega Cynrik De Decker werkte weer mee met de tv-serie Publiek Geheim op Canvas, waarin hij de bijzondere geschiedenis van het oorlogsvliegveld Maldegem hielp te ontrafelen. In deze trailer zie je hem nog eens kort aan het werk.


800 Obussen gevonden in Passendale

Bekijk het nieuwsitem op het VRT-journaal van 25 maart 2014.


35.000 ton gifgasmunitie voor onze kust?

Jawel, dat is de Paardenmarkt. Bekijk de Panorama-uitzending op Canvas.


Experts willen risicokaart voor bommen

Onze collega Cynrik De Decker legt uit waarom in het VTM-nieuws van 25 december 2013.


Munitiestortplaats Oosterschelde is "tikkende tijdbom"

In het programma Een Vandaag van de Avro geeft onze Nederlandse concullega Frank Barink uitleg bij de gevaren van een munitiestortplaats in de Oosterschelde. Bekijk de aflevering van 21 oktober 2013.


Nieuw-Zeelandse soldaat uit WO I begraven in Westhoek

Bom-Be vond bij munitiewerkzaamheden de stoffelijke resten van een vermiste soldaat. Na nauwkeurig detectiewerk vonden we zijn insigne en konden we meegeven dat hij deel uitmaakte van de New Zealand Rifle Brigade. Zo vond ook hij dan eindelijk een graf. Bekijk de reportage in het VRT-journaal van 3 februari 2012.