West-Vlaamse bodem geeft weer oorlogsgeheimen prijs

De THV Monument Vandekerckhove-Ruben Willaert-Gate engageerde Bom-Be om archeologische opgravingen te begeleiden voor de uitbreiding van bedrijventerrein Kaaskerke in Diksmuide. Daarbij kwamen o.a. twee batterijen "Livens Projector" aan het licht. Dat waren zeer eenvoudige Britse mortierbuizen die gebruikt werden in de loopgravenoorlog, opgesteld in rijen. Elke buis stond op een metalen schijf (vanwege de vorm de "sombrero" genoemd) om te vermijden dat ze door de terugslag in de modder zou zakken. Een 14 kg zware mortiergranaat, meestal met giftig fosgeengas, werd langs boven in de buis gelaten. Voor het afvuren moest iedereen de stelling verlaten, want dat was een risicovolle onderneming. De ontsteking gebeurde elektrisch, en de granaat - die eerder leek op een gasfles - werd zo'n anderhalve kilometer ver in een boog naar de vijandelijke loopgraven geslingerd.

Dat het flink mis kon lopen is te zien bij deze opgraving. Minstens één van de mortierbuizen ontplofte en scheurde open, zodat ze nu op een smeedijzeren kunstwerk lijkt. Deze unieke oorlogsvondst werd nauwkeurig geïnventariseerd, en Bom-Be zorgde ervoor dat dit veilig kon gebeuren: met een prikstok werd gecontroleerd of er geen gifgasgranaten meer in de buizen zaten. We vonden er ook Duitse obussen, want deze stellingen werden natuurlijk ook door de vijand beschoten, en we droegen alle stukken over aan DOVO.

Op dezelfde site vonden de archeologen ook de stoffelijke resten van 1 Franse en 3 Belgische vermiste soldaten. Meer uitleg daarover op de website van de VRT.

Archeologie – begeleiding – magnetometrie