Projecten in de kijker

De meest actuele updates over onze activiteiten staan op onze facebookpagina.

Klik op volgende links voor recente blikvangers:

Hieronder vind je nog een paar andere projecten van de laatste maanden, en helemaal onderaan nog informatie over projecten van vorige jaren. 


Duizend haringen en granaten (en een helm)

Roompot Vakanties plant de bouw van vakantiehuisjes op een voormalig kampeerterrein in Nieuwvliet, Nederland, op een terrein van meer dan 15 ha. Naast nutsleidingen en riolering zal men tussen de huisjes ook kanaaltjes aanleggen. Een vooronderzoek had aangegeven dat het hele gebied verdacht is.

Een eerste oppervlaktedetectie bevestigde wat we konden vermoeden: er waren tienduizenden anomalieën aanwezig, te wijten aan haringen, piketten, en ander verloren kampeermateriaal. Aangezien het onmogelijk was om tussen al dat metaal munitie te lokaliseren gingen we laagsgewijs aan de slag. De toplaag van 30 cm werd onder begeleiding afgegraven, waarna we opnieuw detecteerden. Sommige gebieden met multisonde, sommige gebieden analoog. Op sommige gedeelten was in het verleden 60 cm grond opgebracht, dus daar konden we meteen een laag van 50 cm wegnemen.

Naast tienduizenden haringen vonden we er ook 15 Duitse artilleriegranaten, kalibers tussen 3,7 en 15 cm, al dan niet afgevuurd, en een Duitse helm

Explosievenopsporing – oppervlaktedetectie / benaderen / begeleiden – magnetometrie


Werf in voormalig slagveld

Omdat tijdens graafwerken een obus werd aangetroffen, vroeg Van Wezel Autoparts aan Bom-Be om een oppervlaktedetectie uit te voeren op een werf in het industriepark van Tienen. Gedurende WO I werd hier zwaar gevochten tussen Duitsers en Belgen, en daarbij sneuvelden meer dan 300 soldaten.

We detecteerden het verdachte gebied, al konden een aantal locaties niet digitaal ingemeten worden omdat ze niet toegankelijk waren voor de multisonde kar. Ondanks het verwijderen van de toplaag was het gebied nog verdacht op 140 objecten die karakteristieken vertoonden van mogelijke CTE. Bij het benaderden van deze anomalieën vonden we 7 Duitse obussen met kalibers van 7,7 tot 15 cm. Analoge detectie en benadering van anomalieën in de zone die niet digitaal was ingemeten leverde geen munitievondsten meer op.

Explosievenopsporing – oppervlaktedetectie / benaderen magnetometrie


Explosieve erfenis

Een man uit Zonhoven had een stuk bouwgrond in schenking gekregen van zijn opa. Die had in het contract vermeld dat er artilleriegeschut op de bouwgrond zou kunnen liggen, dus contacteerde de man Bom-Be. Met een multisonde oppervlaktedetectie konden we 28 anomalieën lokaliseren die overeenkomsten vertoonden met de karakteristieken van oorlogsmunitie. Daarom gingen we aan de slag en groeven er schroot van allerlei aard op, maar ook 2 Duitse obussen van kaliber 10,5 cm. De grootvader kwam ter plekke en herkende de stukken, omdat hij als kind had gezien dat zijn vader ze in het veld had begraven.

Explosievenopsporing – oppervlaktedetectiebenaderen – magnetometrie


Opgraving Avro Lancaster in Glabbeek

In 1945 stortte een viermotorige Avro Lancaster bommenwerper neer in Bunsbeek (gemeente Glabbeek). De hele bemanning kwam daarbij om het leven. Gepassioneerde historici en archeologen van Planehunters en Bahaat legden de puzzelstukjes van dit verhaal opnieuw samen via historisch, geofysisch en archeologisch onderzoek.

Op vraag van de gemeente stak Bom-Be in de zomer van 2016 een handje toe door het uitvoeren van een oppervlaktedetectie met magnetometers. Interpretatie van de data gaf een duidelijk beeld van de ligging van het wrak, meer bepaald de motoren en de wielen.

Tijdens een weekend in november startte men met de opgravingen. De betrachting was, naast het wetenschappelijk onderzoek, de berging van alle bemanningsleden. Bom-Be zorgde ervoor dat alles veilig verliep wat munitie betreft – het was immers niet uitgesloten dat de bommen nog aan boord waren. Dit was gelukkig niet het geval. De overige munitie van de geschutskoepel werd veilig gesteld.

Tijdens het weekend van 1 mei wordt plant de gemeente een uitgebreide tentoonstelling. Het volledige verhaal van dit project kan je nalezen op deze website en facebookpagina.

Archeologie oppervlaktedetectie / begeleiding magnetometrie


Blindgangers bij de vleet

In de toekomstige verkaveling Ten Hove te Middelkerke werden tijdens het archeologisch onderzoek enkele kleine en een groot explosief opgegraven. Daarom bestelde Lobelle Studiebureau NV een explosievenonderzoek bij Bom-Be. Een multisonde oppervlaktedetectie gaf aan dat de zone van ongeveer 40.000 m² bezaaid was met verdachte objecten. Benadering van deze anomalieën leverde een ‘oogst’ op van meer dan 9 (negen!) ton munitie, met daarbij opvallend veel blindgangers van groot kaliber geschutmunitie; dus wel verschoten, maar niet ontploft.

Explosievenonderzoek – oppervlaktedetectie / benaderen magnetometrie


Eerder uitgevoerde projecten

Explosievenopsporing
2016
2015
2014
2013

Archeologie
2016
2015
2014
2013

Leidingdetectie
2016
2015
2014
2013